04.03.2014

Dalies:

Mājās No Itālijas Ar Labākajām Receptēm Kabatā

Divpadsmit darbīgi Valmieras tehnikuma audzēkņi savu vasaru pavada Itālijas dienvidos, Sicīlijā. Sešu nedēļu garumā jaunieši Erasmus+ projekta ietvaros apguva profesionālās prasmes dažādos ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumos. Projekta dalībnieki atzīst, ka šī ir bijusi nenovērtējama pieredze, jo nekur citur nevar tik labi iemācīties gatavot picas un pastu kā to dzimtenē – Itālijā.


Lasagne, focaccia, la carbonara, visdažādākie zivju ēdieni un izcila itāļu kafija – šie ir garumi, ko Valmieras tehnikuma audzēkņi tagad prot pagatavot ne sliktāk kā paši itāļi. Jaunie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti praksē apguva dažādus sicīliešu virtuves noslēpumus, savukārt topošie komercdarbinieki vietējos uzņēmumos mācījās veiksmīgas tirdzniecības praksi.

  • Laura Pujate stāsta: “Visvairāk paliks atmiņā tieši tas, kā pareizi jāpagatavo la carbonara. Tie ir spageti ar bekonu, olu un sieru. Ļoti garšīgs ēdiens. Tomēr jāatzīst, ka makaronus un picas uz kādu laiku būšu atēdusies”. Daudzi jaunieši, dzīvojot pie Vidusjūras, ilgojās pēc ierastās latviešu virtuves – “pietrūka kārtīga, mammas vārīta zupiņa”.

Darba vide Itālijā atšķiras no Latvijā ierastās. Darbs tiek organizēts citā ritmā un pieeja klientu piesaistei ir mazliet rodošāka. Mazumtirdzniecības komercdarbības programmas audzēknis Toms Veselos dalās iespaidos, ka Silīcijā pat salīdzinoši nelielos uzņēmumos darbinieki efektīvi pielieto mārketingu. Piemēram, produktu izvietojums skatlogos un veikalā tiek mainīts ļoti bieži, tādējādi regulāri rosinot klientu interesi iepirkties.

Prakses grūtākā daļa daudziem dalībniekiem bija karstie laika apstākļi. Vasarā Itālijas dienvidos mēdz būt pamatīga svelme, it īpaši to var izjust strādājot virtuvē. Projekta dalībnieks Sandris Brakovskis atzīst: “Itālija mani viennozīmīgi pārsteidza ar karstumu. To es vēl ilgi atcerēšos!”. Nogurdinošā karstuma dēļ Sicīlijā dienas vidū ir siesta. Šajā laikā, no 13:00 līdz 16:00, lielākā daļa restorānu un veikalu ir slēgti. Dzīvība pilsētas ielās atgriežas pēcpusdienā, kad siesta beigusies, un nerimst līdz pat vēlai naktij. Tad atsākas darbs restorānos, cilvēki nāk ēst launagu un vēlāk dodas vakariņās.

No prakses brīvo laiku jaunieši pavadīja iepazīstot Itālijas kultūru, ceļojot, apskatot tūristu iecienītās vietas un atpūšoties pie jūras. Itālija pārsteidza ar dabasskatiem, kalnu ainām un, protams, jūru. Esot Sicīlijā ir grūti neļauties vulkāna Etna vilinājumam. Aizrautīgākie jaunieši devās ekskursijā, lai nokļūtu tuvāk šai pasaulslavenajai virsotnei. Brauciena laikā ekskursanti devās uz krāteri Silvestri un pabija 2500 m augstumā virs jūras līmeņa.

Erasmus+ projektā Itālijā piedalījās: Arnita Paldere, Elīza Eglīte, Sandija Samanta Bitmane, Toms Veselovs, Kārlis Bērziņš, Lilita Cīrule, Maira Nazarova, Artis Upenieks, Laura Pujate, Arita Ķēniņa, Sandris Brakovskis, Vita Bušujeva un pavadošā skolotāja Aiva Ķibermane. Jauniešiem šīs mācības ir daļa no kvalifikācijas prakses un pilnībā tiek finansēta no Erasmus+ programmas budžeta. Visiem projekta dalībniekiem mācību noslēguma tika piešķirti starptautiski atzītie Europass mobilitātes dokumenti, kas noderēs turpmākās karjeras veidošanā.

Mobilitātes projekts „Prakse- tavs ceļš uz profesiju” Nr. 2015-1-LV01-KA102-013297 tiek īstenots Eiropas Savienības Erasmus+ programmas ietvaros. Finansējums piešķirts Valmieras tehnikuma audzēkņu profesionālo iemaņu paaugstināšanai dažādās Eiropas valstīs.