04.03.2017

Dalies:

Portugāles Pieredze Ēdināšanas Pakalpojumu Speciālistiem

Vasarā, kad liela daļa Valmieras tehnikuma audzēkņu baudīja saulainās brīvdienas, sešas topošās ēdināšanas pakalpojumu speciālistes devās uz Portugāli, lai Lisabonas restorānos praktizētos ēdienu gatavošanas jomā.

Linda Drulle, Klinta Šimanska, Signe Jansone, Lelde Auziņa, Roze Jurčika un Kristīne Vīksniņa sešas nedēļas strādāja dažādos restorānos, apgūstot Portugālei raksturīgu pavārmākslu. Darba pieredze tika gūta gan vietējos ēdināšanas uzņēmumos, gan 4 zvaigžņu viesnīcā, gan ārvalstu restorānā. Piemēram, Klinta un Signe strādāja viesnīcas “Jupiter Lisboa” restorānā, savukārt Lindas prakses vieta bija franču restorāns “La-prisienne”. Meitenes mācījās dažādu jūras velšu gatavošanu, guva iemaņas mīdiju, krabju un astoņkāju pasniegšanā, kā arī iepazina dažādu citu vietējo ēdienu pagatavošanas veidus.

Prakse Portugālē tika īstenota Erasmus+ projekta ietvaros. Tā mērķis ir Valmieras tehnikuma audzēkņu profesionālo iemaņu paaugstināšana starptautiskā vidē. Neatņemama pieredzes daļa bija arī citas kultūras iepazīšana. Brīvajā laikā un nedēļas nogalēs meitenes apceļoja vietējo reģionu, apskatot tuvējās pilsētas Belém, Parque das Nações,  Sintra, Cascais un Estoril.

Pieredzes vizītē uz Portugāli devās arī skolotāja Inta Rava un pārtikas tehnologs Jānis Kalpaks. Viņiem profesionālās kompetences paaugstināšanas nolūkos bija iespēja paviesoties dažādos pārtikas un dzērienu ražošanas uzņēmumos. Jauniešu prakse un pieredzes vizītes ārzemēs ir daļa no projekta “Ārvalstu pieredze profesionālai izaugsmei” Nr.2017-1-LV01-KA116-035352. Tā ietvaros mācību un kvalifikācijas prakses vietas pēdējo kursu audzēkņiem 2018./2019. mācību gadā tiks nodrošinātas Portugālē, Spānijā un Vācijā.