Ogļhidrāti un to ķīmiskās īpašības pārtikas produktos
Cik daudz glikozes ir ikdienas produktos un kā ogļhidrāti mainās dažādu faktoru ietekmē – temperatūra, oksidants, šķīdinātājs? Un kāda atšķirība star monosaharīdiem, disaharīdiem un polisaharīdiem? Par to visu šodien Valmieras tehnikuma 10., 13., 20., 23., 27. un 30 grupas izglītojamie mācījās zinātnes centra Laboratorium Dabaszinību nodarbībā “Ogļhidrātu ķīmija”.
Ogļhidrāti ir sastopami lielākajā daļā ikdienas produktu, tāpēc bija interesenti uzzināt kā dažādas vielas maina krāsu, tekstūru vai garšu. Jaunieši eksperimentāli pārbaudīja glikozes un cietes reakcijas, pāros veica eksperimentu “Cietes hidrolīze”, kur eksperimentāli pārbaudīja un praktiskajā darbā eksperimentāli pārbaudīja glikozes klātbūtni.
Jaunieši paši atzina, ka šādi mācīties ķīmiju ir interesanti un izskaidrojoši un īpaši patika veikt eksperimentus, kurā noskaidrot kāds glikozes daudzums ir tajos produktos, kurus paši patērē ik dienu – maize, banāni, āboli, cepumi u.c.
Projektu Nr.4.2.2.1/1/25/I/001 “STEM un pilsoniskās līdzdalības norises plašākai izglītības pieredzei un karjeras izvēlei” VIAA īstenos līdz 2028. gada 31. augustam, un to līdzfinansē Eiropas Sociālais fonds Plus.





