Mācību ekskursijā uz trikātas un raunas uzņēmumiem
Tuvojoties mācību gada noslēgumam, 6.jūnijā rītā 38 Valmieras tehnikuma topošie pārtikas produktu ražošanas tehniķi un viesmīlības pakalpojuma speciālisti devās uz vairākiem reģiona uzņēmumiem, kuri ražo pārtikas produktus.
Pirmais mūs uzņēma Trikātā esošais šokolādes ražošanas uzņēmums SIA “R CHOCOLATE”, kurā tiek ražoti dažādi šokolādes gardumi. Ekskursijas laikā tehnikuma audzēkņiem bija iespēja uzzināt par uzņēmuma veidošanas procesu un piedāvāto produktu klāstu. Tāpat tika sniegts ieskats ražošanā un caur aktīvu darbošanos, apgūta prasme pagatavot pašam savu šokolādes gardumu.
Pēc garšīgās un saldi smaržojošās darbošanās Trikātā, audzēkņi devās uz Raunu, lai apmeklētu ķiploku audzēšanas un pārstrādes uzņēmumu SIA “Latvijas ķiploks” un dažādu dārzeņu čipsu ražošanas uzņēmumu SIA “Latnature”.
SIA “Latvijas ķiploks” viena no uzņēmuma īpašniecēm, Sintija Rude, labprāt dalījās ar audzēkņiem stāstā par uzņēmuma tapšanu, par to, kā radusies ideja nodarboties ar ķiploku biznesu. Audzēkņiem tika dota iespēja iepazīt pašreizējo produktu klāstu – visu to, ko uzņēmumā spēj pagatavot no ķiplokiem, uzsverot šo produktu nozīmību veselībā. Tāpat katram bija iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus saistībā ar uzņēmumu un produktu gatavošanas tehnoloģisko procesu, nepieciešamo aprīkojumu, darbiniekus, lai spētu nodrošināt ražošanu.
Ekskursijas noslēgumā tika apmeklēts vēls viens veselīgu produktu ražotājs Raunā – SIA “Latnature”, kurš specializējas veselīgu dārzeņu čipsu ražošanā. Ekskursijas laikā tika sniegta informācija par uzņēmuma rašanos, par to, kā eksperimentējot, nonākuši līdz produkta gala rezultātam. Tāpat tika sniegta informācija par iesaistīto darbinieku skaitu un zināšanām, kādas ir nepieciešamas, lai strādātu uzņēmumā.
Kā pēc ekskursijas atzina audzēkņi, ekskursija bijusi ļoti interesanta, jo bijusi iespēja dzirdēt reālus stāstus par to, kā katrs uzņēmums nonācis līdz idejai ražot kādu unikālu pārtikas produktu. Tāpat interesanti un saistoši bijis uzzināt katra produktu pagatavošanas tehnoloģisko procesu, izmantotās sastāvdaļas. Jaunieši atzina, ka šādas aktivitātes būtu ieinteresēti apmeklēt arī citās reizēs.
Mācību ekskursija tika īstenota ESF projekta Nr. 8.3.5.0/16/I/001 finansējuma un skolas budžeta ietvaros.